fbpx

A e dini se…

Mungesa e dijes dhe vëmendjes për llojet e enëve që përdorni për gatim janë jetike pë shëndetin tuaj e familjes.
Për shkak të llojit të materialit, dëmtimeve nga përdorimi dhe lëndëve që lëshojnë në nxehtësi, shmangni këto lloje enësh gatimi:
🍳🥗 Enët e veshura me qeramikë :
Ato mund të shtojnë një dozë toksine në ushqimin tuaj, se janë prodhuar nga metale të ndryshme që janë të veshura me një polimer sintetik i cili është më i butë se metali. Kjo shtresë do të zgjasë vetëm një vit dhe korrozioni i saj përshpejtohet nga ngrohjet periodike. Temperaturat e larta dhe keqpërdorimi kërcënojnë të plasarisin ose të copëzojnë materialin qeramik.
🍳🥗 Enët që nuk ngjisin (me Teflon, jane me ngjyre të errët).
Ato kanë një polimer plastik që fillon të lëshojë toksina nëse nxehet mbi 450 gradë. Thithja e tymit toksik të lëshuar nga veshja sintetike mund të shkaktojë ethe, dridhje, ngushtësi në gjoks dhe kollë.
🍳🥗 Enë lt prej alumini. Alumini Nëqoftëse alumini ndodhet në ushqimin tuaj,ai do të grumbullohet në trur, mushkëri, eshtra dhe inde, duke çuar në mosfunksionim muskulor dhe potencialisht në humbjen e kujtesës.
🍳🥗 Enët e bakrit.
Bakri i papërpunuar do të rrjedhë shpejt në ushqimin tuaj dhe veshjet mbrojtëse shpesh përmbajnë nikel, që është jashtëzakonisht toksik dhe shumë alergjik. Ekspozimi ndaj sasive të mëdha të bakrit në ushqim do të zvogëlojë nivelin e brendshëm të zinkut dhe do të dobësojë sistemin imunitar, duke ndërprerë funksionin e veshkave dhe tiroides.
Kush janë enë të sigurta për gatim?
🏮 Enët e qelqit
🏮 Enët e çelikut dhe enët nga çelik special.
🏮 Enët e hekurit.
Ato nuk ndryshken, nuk lëshojnë toksina gjatë gatimit, përdoren në çdo temperaturë, bëjnë gatime të shijshme dhe kanë jetëgjatësi!