fbpx

Kuzhinë e “hapur” apo kuzhinë me dollape?

Ka jo pak familje që po preferojnë jo mobiljet tradicionale të kuzhinës me dollape të mbyllur ne shtepi, por rafte të larta të hapura.

Cilat janë avantazhet e kuzhinave me rafte të hapura?

  • Ata kanë më shumë kapacitet ruajtjeje. Me shumë rafte ne mur, nga dyshemeja deri në tavan  ruajne  dhjetëra përbërës, libra gatimi, ushqime të lehta, tenxhere, tigane, pajisje gatimi mesatare deri në të mëdha.
  • Mund të organizohen më mirë. Ju mund t’i renditni artikujt tuaj sipas rreshtit ose kolonës, sipas grupit të ushqimit e kështu me radhë. Konsideroni t’i kushtoni një kolonë raftesh frutave dhe perimeve jo në frigorifer ose vajrave dhe erëzave më të përdorura.
  • Ata mund të ruajnë me lehtësi pajisje më të mëdha si pasijen për përgatitjen e brumit të bukës  e kekut, thekësen, aparate kafeje dhe miksera. Raftet e thella mbajnë pasije që përdoren më rrallë si furra me mikrovalë, soba të ngadalta, shtrydhëse frutash dhe skuqëse të thellë, duke liruar hapësirën e banakut të kuzhinës.
  • Hapësira e ruajtjes është më e centralizuar. Nuk duhet të shpenzoni kohë duke kërkuar nëpër  rafte për të gjetur atë që ju nevojitet. Më pak kohë për të kërkuar do të thotë më shumë kohë për gatim.
Por  :
  • Ato mund të kërkojnë më shumë mirëmbajtje. Kërkojne kohë dhe përpjekje për të pastruar pluhurin nga sipërfaqet e ndotura dhe për të pastruar raftet.
  • Ata zënë shumë hapësirë.
  • Ato kanë nevojë për planifikim të bollshem të syprinave për të punuar për gatim.