fbpx
Si është zhvilluar Tirana si qendër administrative dhe Kryeqytet i Shqipërisë?

Si është zhvilluar Tirana si qendër administrative dhe Kryeqytet i Shqipërisë?

#DES&Tirana
Si është zhvilluar Tirana si qendër administrative dhe Kryeqytet i Shqipërisë?
👉 Më 1920 Tirana shpallet kryeqytet i Shqipërisë dhe qeveria e Fan Nolit vendos t’i japë qytetit pamjen dinjitoze të një kryeqyteti evropian dhe të qendrës administrative.
👉 Projektohet për herë të parë sheshi në qendër të qytetit (Skënderbej) ku u hodhën njollat e para të godinave qeveritare, si dhe aksi historik Veri-Jug i bulevardit të madh me autor ing. Eshref Frasherin, ministër në qeverinë e Nolit, ing. Chiaravelli dhe ing. Weiss.
👉 Më 1930 në Tiranë fillon zbatimi i bulevardit të madh “Mbreti Zog” dhe ndërtimi i ministrive.
👉 Gjithashtu zgjerohen rrugët kryesore të qytetit dhe përcaktohet kufiri i tij.
👉 Më 1931 kufiri i kryeqytetit kishte një sipërfaqe 600 ha dhe u përcaktuan zonat e zhvillimit në perspektivë, si p.sh. zona industriale, e banimit, e gjelbëruar etj.
👉 Autorët e planeve rregulluese janë arkitektët austriakë, ku veçojmë Kohler.
👉 Pas 1939, arkitektët italianë rishikojnë të gjitha planet rregulluese të qyteteve kryesore ose i bënë nga fillimi.
👉 Arkitektura dhe Urbanistika në këtë periudhë është racionale, e tipit fashist.
👉 Dallohet kompleksi i “sëpatës së liktorit “ në fund të bulevardit kryesor të Tiranës i përbërë nga Stadiumi, dhe dy godinat anash bulevardit.
👉Arkitektët italianë Gerardo Bosio, Ivo Lambertini dhe Ferdinando Poggio kanë realizuar planet rregulluese të Tiranës, Durrësit, Vlorës, Elbasanit, Beratit, Petrelës, Sarandës etj.
👉 Ato e projektuan Tiranën sipas karakterit ekstensiv me vila private, duke ruajtur zonat historike në qendër me xhaminë, teqenë, kullën e sahatit, të cilat ishin pika referimi.
👉 Planet rregulluese të qyteteve shqiptare të vitit 1942 të realizuara nga arkitektët italianë janë marrë për bazë në linjat e tyre kryesore në planet rregulluese pas çlirimit.
www.desrealestate.al