fbpx

Si ti vendosni mobiljet në mënyrën e duhur?

Cilat rregulla bazë të mobilimit të respektojmë?

1. Mendoni se si do të funksionojë dhoma

Konsideroni se si do te përdoret dhoma dhe sa njerëz do ta përdorin atë. Kjo do të diktojë llojin e orendive që ju nevojiten dhe sasinë e kërkuar të ndenjëseve.

2. Vendosni pikat fokale

Identifikoni pikën qendrore të dhomës – një oxhak,nje pamje,aparatin e  televizorit dhe orientojini mobiljet në përputhje me rrethanat. Nëse planifikoni të shikoni televizor në dhomë, distanca ideale midis ndenjëses dhe aparatit TV është 3-fishi i madhësisë së ekranit (e matur diagonalisht).

3. Filloni me pjesët prioritare

Vendosni së pari pjesët më të mëdha të mobiljeve, si divanin në dhomën e ndenjes ose krevatinë dhomën e gjumit. Ato “percaktojne” vendosjen e orendive te tjera.

4. Konsideroni simetrinë

Rregullimet simetrike funksionojnë më mirë për mobilimin  e dhomave.  Rregullimet asimetrike e bëjnë dhomën të duket më e zakonshme.

5. Krijoni  mundësinë e lëvizjes

Mendoni për lëvizjen e njerëzve  dhomë – shtegun midis dyerve. Mos e bllokoni kalimin  e njerëzve me mobilje të mëdha. Mundohuni të drejtoni trafikun rreth një grupi ulësesh, jo në mes të tij.

6. Synoni për shumëllojshmëri

Ndryshoni madhësinë e pjesëve të mobiljeve në dhomë,  që sytë tuaj të lëvizin lart e poshtë ndërsa skanoni hapësirën.  Balanconi një artikull të madh ose të gjatë duke vendosur një pjesë tjetër me lartësi të ngjashme.

7. Ndërtoni kontraste

Kombinoni linja të drejta dhe të lakuara për kontrast. Nëse mobiljet janë moderne dhe lineare, vendosni një tavolinë të rrumbullakët për kontrast. Nëse mobiljet janë të lakuara, përzieni në një pjesë këndore.

8. Hapsirat midis dhe nga muret

Në një dhomë ngrënie, sigurohuni që të ketë të paktën hapsire midis çdo skaji të tavolinës dhe murit ose pjesës më të afërt të mobiljeve.  Hapsirat midis kolltuqeve, krevatit dhe murit, midis kolltuqeve e mureve, midis kolltuqeve e tavolines  etj. duhet te vleresohen me kujdes.

9. Dizajni për lehtësinë e përdorimit

Divanet, kolltuqet, krevati apo cdo mobilje duhet të jenë lehtësisht të përdorshme. Asnjë mobilim nuk vlen nëse e veshtirëson jetën e njerëzve dhe jua ben të pamundur përdorimin me lehtësi të mobiljeve. Mos harroni: Është shtëpia dhe mobiljet në funksionin tuaj dhe jo ju në funksion të mobiljeve dhe vendosjes së tyre.

10. Kujdes për përmasat dhe dizajnin e perdeve dhe tapeteve

Zgjedhja  e tapeteve, perdeve dhe rrugicave ka të bëjë me: përmasat, ngjyrat dhe dizajneve e materialet e tyre.