Lahti, Kryeqyteti i Gjelbër Evropian i vitit 2021!

– Lahti ka 120.000 banorë e ndodhet në Rajonin e liqeneve, 100 km nga Helsinki
– Është zgjedhur nga Komisioni Europian si Kryeqyteti i Gjelbër i Europës për vitin 2021.
– Ka braktisur plotësisht qymyrin
– 99% e mbetjeve shtëpiake riciklohen

– Ngrohet vetëm me lëndë të djegshme të ricikluara e me dru.
– Emetimet e gazit serrë janë reduktuar me 70% krahasuar me 1990.
– Lahti synon të bëhet një qytet me 0 emetime karboni deri në  2025 dhe të krijojë një ekonomi qarkulluese me zero mbetje brenda vitit 2050.
– Është i përkushtuar ndaj sporteve dimërore

– Beson në ekonominë e gjelbër dhe në menaxhimin e qëndrueshëm të burimeve të tij, me moton: ” Zgjidhje lokale – Ndikim global”.
– Qytetarët  dhe udhëtarët nxiten të përdorin biçikleta e mjete publike, me këmbë dhe me ski gjatë sezonit të dimrit.
– Është  i zhytur mes gjelbërimit, pranë liqenit të madh Vesijärvi dhe i rrethuar nga pyje.

– Në vitet ‘60-’70, industrializimi dhe urbanizimi i shpejtë, në pak kohë e shndërruan liqenin Vesijärvi, në të cilin pasqyrohet qyteti, në më të ndoturin në vend.
– Më pas, konsorciumi “Lahti City”, investoi mbi 100 milionë euro në zhvillimin e sistemit të transportit në qendrën e qytetit, me parkime nëntokësore, pista për biçikleta dhe hapësira për të ecur më këmbë. Liqeni u bë sërish i kristaltë – ujërat u pastruan nga mijëra tonë mbeturina e u zëvendësuan me një milionë peshq.

Share në mediat sociale
Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter